Nu försvinner den palliativa vården från Nacka sjukhus

Tidigare i januari nåddes vi av nyheten att Capios avdelning för specialiserad palliativ slutenvård på Nacka sjukhus kommer stänga i sommar. Detta innebär att 12 vårdplatser försvinner samt att 20 medarbetare tvingas söka nya jobb. - Det är väldigt tragiskt att man lägger ned en sån bra verksamhet som gör något väldigt fint för svårt sjuka patienter och familjer, säger undersköterskan Romina Stefani som jobbar på avdelningen.
Nacka sjukhus
Nacka sjukhus avdelning 22

På Nacka sjukhus driver Capio palliativ vård eller specialiserad palliativ slutenvård som det heter. En avdelning som vårdar människor i slutskedet av deras liv. Avdelningen öppnade 2013 och har dragits med ekonomiska bekymmer från dag ett då ersättningen för att bedriva palliativ vård varit för låg. Nu meddelar Capio att det inte längre går att bedriva vård på avdelningen som kommer att stängas den 30 juni i sommar.

– Det här är nog den bästa avdelningen jag har jobbat på och det är fruktansvärt att man inte betalar tillräckligt för den här typen av vård, för den behövs och kommer att behövas ännu mer i framtiden, det är tragiskt, säger Romina Stefani som jobbat som undersköterska på avdelningen sen den öppnade 2013.

Romina har jobbat inom vården i över trettio år och berättar att hon länge har känt att det satsas alldeles för lite och att de som jobbar i vården inte uppmärksammas och uppskattas tillräckligt. Hennes sista tid på Capio och Nacka sjukhus har däremot varit annorlunda då fortbildning i olika former har varit ett stående inslag som varit en bidragande faktor till varför avdelningen fungerat så väl trots brist på ekonomiskt stöd från regionen.

Romina Stefani, Nacka sjukhus.
Undersköterskan, Romina Stefani är en av de som jobbat på avdelningen sen starten 2013.

Tillsammans med Romina så var även sjuksköterskan Carina Larsson som nu är enhetschef med och öppnade avdelningen för 12 år sedan. Även hon berättar att det har varit en avdelning som har fungerat väldigt väl även fast det var lite trevande i början då många som började jobba där tyckte att det var en tung arbetsbelastning och ovan miljö. På avdelningen snittar de 15 dödsfall i månaden vilket i sig är en naturlig del av avdelningens gång men något som kan vara svårt och jobbigt att hantera, även för en erfaren sjuksköterska.

– Vi som blev kvar insåg att det finns så mycket att göra här för patienterna och de anhöriga familjerna. Vi har även insett att det är de närstående som är den bästa medicinen för de inlagda och därför ser vi till att vårda hela familjen, säger Carina Larsson som är enhetschef på avdelningen.

Hon fyller i och säger att hennes kollegor likt Romina blev väldigt chockade och ledsna över beskedet om att avdelningen kommer att stänga i sommar.

– Det har tagit tid att bygga upp ett team som är så välfungerande som det har varit här. Vi har hela tiden haft strategier för att öka kompetensen bland våra medarbetare genom internutbildningar m.m, så det är väldigt sorgligt att ett så välfungerande team nu splittras. Det tar tid att bygga upp, men det går fort att rasera, ett team som vi nu förlorar.

Hon säger även att det har varit en resa att bygga det team som driver avdelningen idag och att det är en stor förlust för Nacka att den försvinner i sommar. Samtidigt så har hon stor förståelse för att det inte längre går att driva avdelningen som har kantats av ekonomiska problem sen den öppnade 2013.

Avsaknaden av ekonomiskt stöd

De ekonomiska problemen går att förklaras genom de ersättningsnivåer som regionen satt för ett vårddygn. Ersättningsnivån har höjts ett antal gånger sedan starten 2013. Ersättningen höjdes 2023 vilket då täckte 40% av underskottet som den palliativa avdelningen i Nacka drogs med. Capio har trots den ekonomiska situationen valt att ha avdelningen öppen då de har sett ett stort behov hos sina patienter och dess anhöriga.

– Denna typ av vård måste få kosta. Man kan ta bort en eller två sjuksköterskor men då kan du inte bedriva kvalitativ vård. Våra patienter är så pass sjuka att de behöver vår expertis.

Carin Larsson, Enhetschef Palliativ avdelning Nacka sjukhus.
Enhetschefen och sjuksköterskan Carina Larsson, berättar att medarbetarna har utfört ett jättejobb samtidigt som det hela tiden vet om att avdelningen ska stänga i sommar.

Trots att avdelningen nu befinner sig i en nedläggningsfas så fortsätter de bedriva vård av samma goda kvalitet vilket både Carin och Romina vittnar om. Trots det tuffa beskedet som de 20 medarbetarna fick i januari så har man fortsatt stötta varandra och gett den vård som patienterna har behövt. Carin berättar att det finns mycket kärlek på avdelningen bland personalen och att de har gjort allt i sin makt för att patienter och de närstående inte ska känna av att det är en avdelning som snart ska stänga.

– Det är en ynnest att få jobba med denna typ av vård, det finns så mycket kärlek här på denna avdelning. Trots att det är en avdelning som nu ska stänga så är det inget patienter och närstående känner av då alla jobbar på som vanligt. Avdelningen har fungerat förvånansvärt bra mitt i all sorg, avslutar Carina Larsson som varit enhetschef på den specialiserade palliativa slutenvårdsavdelningen som nu stänger.

”Närhetsprincipen”

Ann-Sofie Stjernfeldt är verksamhetschef för ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet)-Palliativ vård i Dalen, Nacka och Handen och hon berättar att den palliativa vården i Capios regi har jobbat i uppförsbacke de senaste åren i takt med en extrem inflation samtidigt som ersättningarna inte har räknats upp.

– Vi har bedrivet palliativ slutenvård nu under många år där vi gjort stora minusresultat, men Capio som företag har ändå valt att fortsätt då man ser att vårdformen är så pass viktig. Nu har det däremot nått en punkt där det tär på övrig verksamhet och då har man valt att avveckla den palliativa slutenvården i Nacka, vilket är jättetråkigt då det är en avdelning som har varit väldigt uppskattad både av patienterna och vår personal, säger Ann-Sofie Stjernfeldt som är verksamhetschef för ASIH och palliativ vård på Capio i Nacka, Dalen och Handen.

Det kommer fortsatt finnas palliativ vård i regionen som ska tillgodose det behov som finns utefter de patientunderlaget, men de som bor i Nacka med omnejd kommer ha begränsad tillgång till palliativ vård i sitt närområde. Ann-Sofie poängterar att närhetsprincipen är otroligt viktig, framförallt för de anhöriga som inte kommer kunna besöka sin mamma eller pappa i slutet av deras liv på samma sätt som de har kunnat gjort på avdelningen i Nacka.

– Det är tråkigt att det ska behöva vara på detta sätt, men finns det inga pengar så blir det ingen vård, tyvärr, avslutar Ann-Sofie Stjernstedt.

Politiska förutsättningar

Efter ytterligare besked från Region Stockholm att det inte kommer att skjutas till mer pengar till en redan underfinansierad verksamhet tvingar man nu stänga den specialiserad palliativ slutenvård på Nacka sjukhus. Nu kommer de 12 platser som finns på Nacka sjukhus att försvinna och patienterna med sina anhöriga kommer att få plats på andra sjukhus längre bort.

Kommunalrådet Filip Wiljander (M) och kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), besökte avdelningen kort efter att beskedet att avdelningen skulle stänga. Det man då fick uppleva var en avdelning som var djupt uppskattad av både patienter och personal men som nu tvingas stänga då regionen inte valt att höja ersättningsnivåerna i takt med att kostnaderna ökar.

– S-styret i Region Stockholm låter ideologi gå före pragmatism, säger Filip Wiljander, kommunalråd (M).
Socialdemokraterna gick till val på att avskaffa vård som bedrivs inom ramen för vårdval. Enligt vårdgivaren informerades de om att inga ytterligare ekonomiska tillskott kommer att ges, vilket blev dödsstöten för en avdelning som redan var underfinansierad.

En dödsstöt som nu blir verklighet den 30:e juni, när avdelning stänger.

Nacka sjukhus

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Kulturarv i fara: Igelboda stationshus står på spel

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men besvikelsen blev stor.

Varför går trafiken på banvallen mellan Järla och Nacka Station?

När Nacka kommun planerade det omfattande ombyggnationen av infrastrukturer i och runt Värmdövägen, stod man inför en avgörande fråga: hur skulle trafiken hanteras under byggtiden? Efter noggranna utredningar enades samtliga politiska partier om att leda om trafiken via Saltsjöbanans banvall. En något annorlunda lösning som skulle visas sig vara ytterst nödvändig.

Säkrare gångväg till Da Vinciskolan!

Ett medborgarförslag som bifölls i Natur- och trafiknämnden förra året har nu blivit verklighet – två trappor har byggts som gör att barn på Da Vinci-skolan i Saltsjöbaden kan ta sig själva till skolan på bilfri stig!

Moderaterna kräver S-styret i regionen på svar om Saltsjöbanan

Resenärer från Saltsjöbaden och Fisksätra har den senaste månaden larmat om kraftigt förlängda restider med kollektivtrafiken. Nu har M, KD och L i Region Stockholm lagt en skrivelse i regionens trafiknämnd om vad S-styret har tänkt att göra åt situationen.

Andra läser

Här placerades det senaste utegymmet

Nacka kommun har redan drygt 20 stycken utegym runt om i kommunen. I mars skrev Nackavärmdöposten om det tillfälliga ute gymmet i Lillängen, som under 10 veckor skulle mäta nyttjandegraden. Nu kan Nackabladet visa att kommunen har bestämt sig för att göra utegymmet i Lillängen permanent och att den redan är på plats!

Debatt: Kameror för frihet och demokrati

”Ingenting inskränker individens frihet mer än att bli utsatt för brott. Den som menar allvar med att stå upp för ett fritt och demokratiskt samhälle måste därför se till att upprätthålla tryggheten.” – Filip Wiljander (M)

SM i Älta ishall

I helgen hölls svenskt mästerskap i synkroniserad konståkning. Nacka Teamåkningsklubb stod som arrangörer och tävlingen gick av stapeln i en fullsatt Älta ishall.