Kulturarv i fara: Igelboda stationshus står på spel

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men besvikelsen blev stor.

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium och är långt ifrån över. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen i höstas ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men när de fick reda på SL:s planer för byggnaden, blev besvikelsen stor.

SL, som är ansvarig för stationshusets förfall, har meddelat att de kommer att åtgärda taket och fasaden, men inget invändigt arbete kommer att göras. Dessutom planeras byggnaden att förbli oanvänd och stängd. Byggnaden planeras att vara fortsatt stängd och utan specifik användning. En åtgärd som många uppfattar som ett slöseri med skattepengar och ett svek mot både lokalsamhället och kulturarvet.

Igelboda stationshus har en central plats i Nackas historia och kulturarv. Byggnaden har genom åren varit en viktig knutpunkt för de boende i Saltsjöbaden och Fisksätra. 

Agnes Palinski, 1:e vice ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun, och Cecilia Sebesta från Hembygdsföreningen i Saltsjöbaden, har tillsammans drivit frågan i många år. De uttrycker nu sin frustration i ett öppet brev till Anton Fendert, Trafikregionråd för Miljöpartiet. I brevet kritiserar de SL:s bristande engagemang och vädjar till Fendert att agera för att säkerställa att stationshuset inte bara renoveras utan även får en funktionell framtid.

”Att lägga pengar på en ytlig renovering utan att säkerställa att huset kan hyras ut eller fylla en funktion är inte bara ett slöseri med resurser – det är också respektlöst gentemot oss Nackabor”, skriver Palinski och Sebesta i sitt svar.

För SL, som under lång tid haft möjligheter att åtgärda situationen, har ekonomin varit ett av de största hindren. Anton Fendert, som svarat på kritiken, menar att Region Stockholm, som har ekonomiska utmaningar, inte har möjlighet att finansiera en mer omfattande renovering av byggnaden. Fendert påpekar att detta snarare är en fråga för kommunen att ta ansvar för, och öppnar för att Nacka kommun kan finansiera renoveringen. Detta trots att ansvaret ligger hos SL och Regionen och inte är en kommunal angelägenhet. 

Trots detta står frågan om stationshusets framtid fortsatt obesvarad. För många i Nacka är det svårt att förstå varför en sådan viktig och vacker byggnad ska stå oanvänd och förfalla. Lokala politiker och engagerade medborgare menar att det inte bara handlar om att bevara en gammal byggnad, utan om att ge stationshuset nytt liv samt en central funktion i lokalsamhället även i framtiden.

”Vi kan inte acceptera att detta är SL:s slutgiltiga hållning. Vi förväntar oss att SL agerar i linje med domens krav och presenterar en konkret lösning”, avslutar Agnes Palinski.

Framtiden för Igelboda stationshus är fortfarande oviss , och frågan har blivit en symbol för det lokala engagemanget för kulturarv och hållbar stadsutveckling. Om SL och Region Stockholm inte lyckas hitta en långsiktig lösning, riskerar en viktig del av Nackas historia att gå förlorad för framtida generationer.

Samtidigt väcker detta en bredare debatt om hur offentliga institutioner, som SL, hanterar sina kulturhistoriska fastigheter och vilket ansvar de har för att bevara dem och säkerställa att de fortsätter att vara noder i det lokala samhället.

Läs hela brevväxlingen mellan Nacka och regionen här

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Varför går trafiken på banvallen mellan Järla och Nacka Station?

När Nacka kommun planerade det omfattande ombyggnationen av infrastrukturer i och runt Värmdövägen, stod man inför en avgörande fråga: hur skulle trafiken hanteras under byggtiden? Efter noggranna utredningar enades samtliga politiska partier om att leda om trafiken via Saltsjöbanans banvall. En något annorlunda lösning som skulle visas sig vara ytterst nödvändig.

Säkrare gångväg till Da Vinciskolan!

Ett medborgarförslag som bifölls i Natur- och trafiknämnden förra året har nu blivit verklighet – två trappor har byggts som gör att barn på Da Vinci-skolan i Saltsjöbaden kan ta sig själva till skolan på bilfri stig!

Moderaterna kräver S-styret i regionen på svar om Saltsjöbanan

Resenärer från Saltsjöbaden och Fisksätra har den senaste månaden larmat om kraftigt förlängda restider med kollektivtrafiken. Nu har M, KD och L i Region Stockholm lagt en skrivelse i regionens trafiknämnd om vad S-styret har tänkt att göra åt situationen.

Älta Skatepark

Ny Skatepark i Älta

Det hela började som ett medborgarförslag och nu är den nya skateparken i Älta äntligen klar. Tanken med skateparken är att så många som möjligt ska kunna nyttja den och att det ska bli en ny mötesplats för unga i Älta.

Andra läser

Nackas framtid som skärgårdskommun säkras med ny marin nod

Nacka är en skärgårdskommun med en lång och stark koppling till havet. Med sina tio mil kustlinje har kommunen en unik möjlighet att utveckla sin marina infrastruktur och göra skärgården mer tillgänglig för invånarna. Ett viktigt steg har tagits för att stärka Nackas framtida båtliv och samtidigt skapa en mer hållbar och attraktiv miljö för både boende och besökare.