Varför går trafiken på banvallen mellan Järla och Nacka Station?

När Nacka kommun planerade det omfattande ombyggnationen av infrastrukturer i och runt Värmdövägen, stod man inför en avgörande fråga: hur skulle trafiken hanteras under byggtiden? Efter noggranna utredningar enades samtliga politiska partier om att leda om trafiken via Saltsjöbanans banvall. En något annorlunda lösning som skulle visas sig vara ytterst nödvändig.

Nacka kommun genomför en omfattande ombyggnation av infrastrukturen i och runt Värmdövägen för att möta framtidens behov. Arbetet är avgörande för att modernisera och säkra vatten- och avloppssystemet, fjärrvärmenätet samt el- och laddinfrastrukturen för den gröna omställningen. Dessutom är en förbättrad dagvattenhantering nödvändig för att skydda den nya tunnelbanan från översvämningar. För att minimera trafikstörningar under byggtiden kom samtliga politiska partier i Nacka, efter noggranna utredningar, överens om att tillfälligt leda om trafiken via Saltsjöbanans banvall för att på så sätt kunna genomför projektet. Alternativet hade varit en total avstängning av Värmdövägen, vilket hade skapat många följdproblem, för framkomlighet, kollektivtrafik och räddningstjänst.

Ett enhälligt politiskt beslut

Beslutet, som togs av kommunstyrelsen den 7 mars 2022, hade brett politiskt stöd där inget parti gick emot. Att inget parti motsatte sig beslutet vittnade om enighet och insikt om vikten av att säkra framkomligheten under byggperioden. 

Nacka kommun tecknade efter beslutet ett genomförandeavtal med Region Stockholm om att använda banvallen.

Alternativen som utreddes

Inför beslutet utreddes flera alternativa trafiklösningar, men dessa bedömdes vara mindre effektiva:

  • Behålla trafiken på Värmdövägen – ansågs orealistiskt på grund av säkerhetsrisker och begränsat utrymme.
  • Leda om trafiken via lokalgator – skulle ha skapat stora störningar för boende och företag.
  • Bygga en tillfällig bro eller tunnel – har visat sig vara tekniskt och ekonomiskt ogenomförbart.

Den mest effektiva lösningen var att tillfälligt leda om trafiken via Saltsjöbanans banvall, som redan var avstängd för uppgradering. Detta val minimerar trafikstörningar och säkerställer att både kollektivtrafik och utryckningsfordon kan ta sig fram smidigt under byggtiden.

Att säkerställa att blåljuspersonal fortsatt kunde ta sig fram på Värmdövägen var av hög prioritet.

Ett gemensamt beslut för framtiden

Projektets totala budget uppgår till 1,3 miljarder kronor och finansieras genom exploateringsersättningar och markförsäljningar. Att använda banvallen medför vissa extrakostnader för temporära anpassningar, men dessa är betydligt lägre än kostnaderna som en försenad byggnation skulle medföra.

Samtliga partier i Nacka är eniga om att detta är den bästa lösningen för att både upprätthålla ett fungerande trafikflöde och samtidigt genomföra de nödvändiga investeringarna i infrastrukturen. Stora och långtgående beslut bör alltid ha en bred förankring som spänner över många partier, de ska kunna stå sig över flera mandatperioder och skiftande majoriteter.

Varför behövde Värmdövägen byggas om?

Värmdövägen är en av Nackas viktigaste trafikleder och huserar även en omfattande teknisk infrastruktur. Ombyggnationen är nödvändig för att:

  • Uppgradera vatten- och avloppssystemet.
  • Bygga ut fjärrvärmenätet.
  • Förbättra el- och laddinfrastruktur för den gröna omställningen.
  • Modernisera dagvattenhanteringen för att förhindra översvämningar av framtida tunnelbanestationer i Nacka.

– Det här är ett stort och strategiskt viktigt beslut. Ombyggnaden av Värmdövägen är en del av vår klimatanpassning och kommer att säkerställa en pålitlig försörjning av el, VA och fjärrvärme för centrala Nacka en lång tid framöver, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.

Arbetet med den aktuella sektionen av Värmdövägen förväntas bli klart i början av nästa år, då Saltsjöbanans räls kan läggas tillbaka.

Läs beslutsprotokoll och genomförande-PM här.

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Kulturarv i fara: Igelboda stationshus står på spel

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men besvikelsen blev stor.

Säkrare gångväg till Da Vinciskolan!

Ett medborgarförslag som bifölls i Natur- och trafiknämnden förra året har nu blivit verklighet – två trappor har byggts som gör att barn på Da Vinci-skolan i Saltsjöbaden kan ta sig själva till skolan på bilfri stig!

Moderaterna kräver S-styret i regionen på svar om Saltsjöbanan

Resenärer från Saltsjöbaden och Fisksätra har den senaste månaden larmat om kraftigt förlängda restider med kollektivtrafiken. Nu har M, KD och L i Region Stockholm lagt en skrivelse i regionens trafiknämnd om vad S-styret har tänkt att göra åt situationen.

Älta Skatepark

Ny Skatepark i Älta

Det hela började som ett medborgarförslag och nu är den nya skateparken i Älta äntligen klar. Tanken med skateparken är att så många som möjligt ska kunna nyttja den och att det ska bli en ny mötesplats för unga i Älta.

Andra läser

Kickoff för Nackas företagare 15 januari!

I år ska Nacka kommun ta fram en ny näringslivsstrategi, och bjuder därför in alla företag som är verksamma i Nacka att vara med och utforma den. Det kommer vara flera möten under våren, men det startar med en Kickoff den 15 januari.

Mer lek och bus för Nackabarnen!

Under hösten har Nacka berikats med ytterligare lekplatser. Två nya lekplatser har tillkommit, en på Telegrafberget i Orminge och en vid Rudsjökroken i Velamsund.