Debatt: Kameror för frihet och demokrati

"Ingenting inskränker individens frihet mer än att bli utsatt för brott. Den som menar allvar med att stå upp för ett fritt och demokratiskt samhälle måste därför se till att upprätthålla tryggheten." - Filip Wiljander (M)

Med anledning av förra veckans artikel i NVP om Moderaternas förslag om utökad kameraövervakning i Nacka kommun, har kommunalrådet Filip Wiljander (M) inkommit med en debattartikel om behovet av fler kameror.

Ingenting inskränker individens frihet mer än att bli utsatt för brott. Den som menar allvar med att stå upp för ett fritt och demokratiskt samhälle måste därför se till att upprätthålla tryggheten. Nu gör regeringen det enklare för oss i kommunerna att installera övervakningskameror. Därför tar vi nästa steg mot fler kameror, vilket kommer kunna öka tryggheten i Nacka ytterligare.

Innan julledigheterna beslutade regeringen att skicka ut ett förslag om att underlätta användningen av kameror på remiss. Lagförslaget innebär att vi i Nacka kommer kunna installera kameror på fler platser än i dag, att tillståndskravet för oss tas bort och att det blir vi och inte staten som ska väga av intresset mellan behovet av ökad trygghet och den eventuella inskränkningen av den personliga integriteten.

Det här kommer göra stor skillnad. 12 procent av Nackaborna känner sig otrygga ute på kvällen, 16 procent har avstått kollektivtrafik och 30 procent uppger att det finns platser de undviker. Den tidigare tillståndsprövningen har blivit en riktig flaskhals, och rätten att slippa bli övervakad har nästan alltid fått trumfa rätten att slippa bli nedslagen. Det har varit en felaktig avvägning enligt oss. Våldet i vårt samhälle har blivit ett direkt hot mot våra fri- och rättigheter, mer så än kameraövervakningen.

Det är i otrygga samhällen som friheten är som minst. – Filip Wiljander

Som ett första steg har vi i Alliansen nu lagt ett initiativ i kommunstyrelsens trygghetsutskott om att tjänstemännen ska återkomma med förslag på platser där kamerabevakning kan införas. Vi tror att det kommer kunna minska brottsligheten ytterligare. Det kan också vara på platser där det i dag inte förekommer brottslighet men som är strategiskt viktig för att motverka allvarlig brottslighet, eller en plats som riskerar utvecklas i felaktig riktning.

Staten behöver sitt våldsmonopol för att skydda individens frihet och rättigheter. Rättspolitiken måste vara effektiv, kraftfull och tydligt lika för alla medborgare. Det är i otrygga samhällen som friheten är som minst. Det är där som medborgare inte vågar gå hand i hand med den man älskar, klä sig som man vill eller gå ute på kvällen. En stat som förlorar sitt våldsmonopol, förlorar möjligheten att skydda individens rätt till ett liv i fred och frihet. Det tänker vi aldrig acceptera. Nacka är och ska fortsätta vara en trygg kommun, där är Moderaterna en garant.

Filip Wiljander (M)

Kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsens trygghetsutskott

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Sveriges vackraste nybygge finns i Nacka: klassisk arkitektur är tidlös

I torsdags kväll hölls den årliga galan, arrangerad av den ideella föreningen Arkitekturupproret på Aliasteatern i Vasastan. Under galan utsågs årets mest imponerande nybyggen, både de vackraste och de mest kritiserade. Nacka fick förnyad uppmärksamhet och prisades för sitt fantastiska nybygge.

Nacka sjukhus

Nu försvinner den palliativa vården från Nacka sjukhus

Tidigare i januari nåddes vi av nyheten att Capios avdelning för specialiserad palliativ slutenvård på Nacka sjukhus kommer stänga i sommar. Detta innebär att 12 vårdplatser försvinner samt att 20 medarbetare tvingas söka nya jobb. – Det är väldigt tragiskt att man lägger ned en sån bra verksamhet som gör något väldigt fint för svårt sjuka patienter och familjer, säger undersköterskan Romina Stefani som jobbar på avdelningen.

Kulturarv i fara: Igelboda stationshus står på spel

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men besvikelsen blev stor.

Andra läser