Älta kulturkvarter har börjat byggas!

I dag startade officiellt byggnationen av Älta Torg kvarter 2, vilket är Ältas nya kulturkvarter mitt i nya Älta centrum.

Älta Torg kvarter 2(Älta kulturkvarter) blir områdets dynamiska kulturkvarter med nytt kulturhus, bibliotek, en modern fritidsgård och 50 mindre lägenheter.

Byggstarten invigdes av Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka och Hans Wallenstam, VD för Wallenstam. Vanligtvis brukar byggstarter göras med ett symboliskt spadtag, men här valdes en annan väg; handavtryck av Mats och Hans i betong att senare använda i områdes utsmyckning.

– Det är väldigt roligt att nu starta ytterligare en nybyggnation i centrala Älta, ett dynamiskt centrumkvarter där kultur, aktiviteter och boende kommer att samspela på fint sätt, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

– Det här är en efterlängtad byggstart och något jag tror många Ältabor verkligen ser fram emot på många sätt. Nya, härliga och större lokaler mitt i centrala Älta med kulturen i fokus, säger Mats Gerdau, Kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

Förutom handavtryck, fick vi även lyssna på en fanfar av Ältabon, det bjöds på alkoholfritt bubbel, kaffe och bulle. Flera andra politiker från Nacka var på plats, bland annat Johan Krogh (C), ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden och Agnes Palinski (M), 1:e vice ordförande i Miljö-och stadsbyggnadsnämnden.

Älta centrum är från 1968

Älta växer, och med det behövs också ett nytt modernt centrum. Nuvarande centrumbyggnad är från 1968, och är ett av Stockholms första inomhuscentrum. Det uppfördes i samband med att miljonprogrammet för området Stensö uppfördes intill centrumet. År 1970 hade Älta drygt 4 000 invånare, att jämföra med dagens dryga 13 000 invånare.

Kulturkvarteret står klart 2026

Områdets dynamiska kulturkvarter med kulturhus, bibliotek, en modern fritidsgård och 50 lägenheter har beräknad inflytt 2026.

I utvecklingen av Älta som helhet är ambitionen att koppla ihop torget med befintliga bostadsområden och skapa naturliga och inbjudande mötesplatser kring kultur, service och handel.

Nu till årsskiftet flyttar de första hyresgästerna in i Älta Torg kvarter 1 som Wallenstam startade 2021. Kvarter 1 består av 191 hyresrätter och ligger nära det nya centrumets placering.

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Nytt LSS-boende har öppnat i Duvnäs

Många som har gått längst Duvnäsvägen har kanske undrat vad det nya huset på Duvnäsvägen ska bli för något. Den tidigare förskolan i det som kallades för ”Rosa huset” revs för något år sedan. Sedan september har en gruppbostad för personer med LSS öppnat, drivet av Nackaföretaget Youth & Care.

Lekplats Lilla Kvarnholmen

Har du sett Lilla Kvarnholmens lekpark? En av Nackas drygt 100 lekparker med platstypisk utforming och vacker utsikt mot vattnet.

Andra läser

Nu tillverkas nya Finntorpsbron!

Nu har gamla Finntorpsbron rivits efter många års trogen tjänst. Nya bron är på plats sommaren 2025 och kommer gå 5 meter över trafiken på Värmdövägen.