Nacka Grace – nyproduktion i 1920-talsstil

Följ med in på en smygtitt av Nacka Grace, Nackas nyproduktion i klassicistisk stil!

Har du sett bygget av Nacka Grace ännu? Det är stadshuskvarterens senaste tillskott, ett kvarter byggt i klassicistisk 1920-talsstil. Byggnationen startade 2022, och nu i september flyttar äntligen de första hyresgästerna in! Idag börjar fasaden täckas av, och hela fasaden ska vara färdig i november. Nackabladet fick en rundvandring genom visningslägenheten, i ett av trapphusen och på innergården.

Visionsbilder från Wallenstam

Hela kvarteret är klart innan påsken 2025, så än är det mycket byggarbetsplats över Nacka Grace. Många av husets unika delar börjar dock redan ta tydlig form, inte minst valvbågarna på hörnhuset där det ska öppna en florist. Till dess att det är helt färdigt, får vi hålla till godo med visionsbilderna för att få ett riktigt bra intryck över hur huset kommer se ut, och visst är det vackert?!

Visionsbild från Wallenstam över hur Nacka Grace kommer att se ut när det är helt färdigbyggt från Värmdövägen.

Insidan av både lägenheterna och lokalerna går också i klassicistisk stil, och även om de framtida hyresgästerna får göra det till sitt har Wallenstam försökt motivera till att hålla stilen med visionsbilder och med inredningen i visningslägenheterna. Sett till det höga trycket med flera tusen sökare, (hemsidan kraschade vid öppningen av lägenhetssöket..!) finns det nog stark motivation till att hålla temat om 1920-tal även hos hyresgästerna. Nackabladet hoppas kunna träffa en nyinflyttad under hösten för en andra rundvandring.

Hörnlokalen mot Värmdövägen dit en florist kommer att flytta.

”Det faller på detaljerna”

Att den klassicistiska stilen går igenom hela huset är ett faktum. Varje detalj är noga genomtänkt och det är just detaljerna som gör att Nacka Grace inte blir en skimär utan ett genuint försök till klassisk stil på nybyggnation. Med fasadens stuckaturer och listverk, äkta smide på balkongräckena, väl tilltagna spröjsade fönster och mässingsdetaljer på skyltar och dörröppnare är det som att Nacka har flyttat en liten bit av Östermalm till sig.

Fasaderna

De första delarna av fasaden täcks av under måndagen den 2 september, och fasaden i sin helhet ska stå klar redan i november i år. Det är tydligt att det varit viktigt att få huset att se ut som flera hus som tillsammans bildar ett kvarter, snarare än en enda koloss. Vackert, tycker vi! Huskropparna har fått olika färger och lite olika stuk på fönster, balkonger, portar och tak. För att uppnå detta byggs huset i flera olika etapper och har dessutom fler trappuppgångar än vad som är standard vid byggnation idag. Totalt är det 12 trapphus i Nacka Grace.

Likt man byggde förr, läggs krutet framför allt på fasaderna som vetter ut mot gatan. Framför allt kommer det märkas på balkongräckena, vilka ut mot Värmdövägen kommer få vackra smidesdetaljer. Mot innergården hålls det lite enklare, precis som man gjorde förr.

Vackra fasader i kulörta färger mot innergården.
Fasader med listverk högst upp.
Närbild på fasad mot innergård.

Trapphuset

Det första vi slogs av när vi steg in från utsidans byggarbetsplats till det nästan färdigsställda trapphuset, var att det verkligen var som att gå in i en anrik trappuppgång på Östermalm eller i Vasastaden. Det enda som saknades var de karaktäristiska golvmattorna, men som en av oss konstaterade, vore det nästan tråkigt att täcka de otroligt vackra marmorgolven. Här har det inte sparats på materialvalen!

Det enda som signalerade nyproduktion var de mer moderna inslagen, såsom digitala skyltar på postboxarna, handikappsanpassad hiss och digitala lås på lägenhetsdörrarna. För många är det nog del ultimata kombinationen, allt det vackra i det gamla, klassiska men med moderna och praktiska lösningar. Här är det ingen hiss du bävar för att träffa din granne i, utan här får man utan problem plats och kan slippa stå obekvämt nära med en rasslig (om än charmig) gallergrind att öppna och stänga.

Lägenheterna

De första hyresgästerna flyttar in redan nu i september, och en visningslägenhet hade iordningställts med möbler och dekor så att spekulanter har haft möjlighet att få se sitt framtida hem. Här fick vi också gå på en rundtur, riktigt roligt och det kändes som att vara på visning inför flytt. Flera av oss kände också en stark önskan om att vara en av de lyckliga hyresgästerna, för vilken fantastisk lägenhet! 55 ljusa kvadratmeter fördelade på två rum och kök med högt i tak och fantastiskt ljusinsläpp. En stor uteplats mot innergården blir det också med utgång vid köket. Perfekt för middagar på den lummiga innergården!

Lägenheter med stockholmsvita väggar, 2.70m i takhöjd och päronfoder vid dörrarna. Även tidstypiska socklar.

Vad kostar det att bo i en sådan här skönhet då undrar du? Och hur stora är lägenheterna?

Priset ligger på ungefär 3 000 kronor per kvadratmeter och år, vilket för den tvåa på 55kvm vi fick se blir ungefär 13 750 kronor i månaden. Dyrt? Ja, kanske men inte så farligt mycket dyrare än de flesta andra nyproduktionerna vi ser idag. Med dagens höga krav på byggregler är det svårt att bygga billigt, och då kan man kanske lika gärna bygga riktigt snyggt som detta? I det centrala och attraktiva läge som Nacka Grace byggs i tycker inte vi på Nackabladet att priset är orimligt högt.

Totalt är det 169 lägenheter, en majoritet (65 %) är ettor och tvåor, men det finns en hel del treor och även några fyror i huset. Den minsta ettan är 28 kvadratmeter (månadshyra cirka 7 000kr), och fyrorna är 88kvm (månadshyra cirka 22 000kr).

Innergården

Nacka Grace är ett sk. slutet kvarter, vilket innebär att huskropparna är byggda runt en gemensam innergård. Det är inte låst in mot innergården, så allmänheten kan gå in och titta på hur det ser ut när det är klart. Slutna kvarter blev vanligt i Sverige på tidigt 1900-tal och kallas även storgårdskvarter. Storgårdskvarter ger bra ljusinsläpp i lägenheterna och syftet med att bygga på det här viset var för att främja både ljusare och hälsosammare lägenheter, samt att öka sammanhållningen mellan grannarna.

På Nacka Grace innergård kommer det finnas en gräsmatta, en pergola och en fontän, allting omgivet av lummig växtlighet med fokus på biologisk mångfald. Än så länge är innergården en byggarbetsplats, men vi på Nackabladet tycker att man ser de stora potentialen redan nu med den vackra stenläggningen.

Inte bara utsidan som räknas

Att det är vackert byggt och att vi ser fram emot när huset står färdigt är helt klart, men faktum är att Nacka Grace faktiskt inte bara är vackert – det är en miljövänlig byggnation med! All betong håller högre standard än vad dagens miljökrav anger, vilket sänker utsläppen med upp till 50 % där den högsta miljöklassen används. Även ytspacklet är av en hållbar karaktär.

Under stadshuskvarteren finns det ett vattenmagasin, vilket tar hand om hela Centrala Nackas dagvattenhantering. I första hand går dagvattnet i området till den växtlighet som finns i kvarteren, men vid stora regnmängder finns kapaciteten att ta upp vattnet i det kommunala systemet. De stora trädgropar som finns längs med gatorna och på innergårdarna fungerar som rening och vattenhantering för hela området. Wallenstam var tydligt imponerade av denna lösning och berömde faktiskt de styrande politikerna för en bra vattenlösning.

En som blev extra stolt för berömmet var moderaten Peter Zethraeus, ordförande i Natur- och trafiknämnden. Miljö och klimat är frågor som ligger honom varmt om hjärtat, berättar han under rundvandringen i Nacka Grace.

Från vänster: Filip Wiljander (M), Peter Zethraeus (M) och Mats Gerdau (M), politiker som alla har varit involverade och engagerade i projektet Nacka Grace

– Jag och mina moderatkollegor slet som djur för att få till en klassisk byggnation i det här området och för mig var det särskilt viktigt att det inte blev en dålig pastisch, utan något som verkligen tar in essensen av en klassicistisk byggnation. Det har vi verkligen lyckats med, det här överträffar faktiskt mina förväntningar, säger Peter Zethraeus till Nackabladet. Att vi får beröm för vårt arbete med miljö, klimat och dagvattenhantering gör mig också väldigt glad för vi arbetar verkligen aktivt med de frågorna, tillägger han.

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Nytt LSS-boende har öppnat i Duvnäs

Många som har gått längst Duvnäsvägen har kanske undrat vad det nya huset på Duvnäsvägen ska bli för något. Den tidigare förskolan i det som kallades för ”Rosa huset” revs för något år sedan. Sedan september har en gruppbostad för personer med LSS öppnat, drivet av Nackaföretaget Youth & Care.

Lekplats Lilla Kvarnholmen

Har du sett Lilla Kvarnholmens lekpark? En av Nackas drygt 100 lekparker med platstypisk utforming och vacker utsikt mot vattnet.

Andra läser

Nu tillverkas nya Finntorpsbron!

Nu har gamla Finntorpsbron rivits efter många års trogen tjänst. Nya bron är på plats sommaren 2025 och kommer gå 5 meter över trafiken på Värmdövägen.

Välkommen till Nackabladet!

Nackabladet ger dig information om aktuella händelser i Nacka och ditt område, informerar om evenemang och aktiviteter och tipsar om Nackas guldkorn.