Fabrikörsvillan får nytt liv

Fabrikörsvillan, som totalförstördes i en brand i december 2022, kommer att byggas upp igen efter att den genomgått en noggrant bedömd utredning av fastighetsägaren, Alecta Fastigheter. Byggnaden, som var ett viktigt landmärke får nytt liv igen.

Fabrikörsvillan, som totalförstördes i en brand i december 2022, kommer att byggas upp igen efter att den genomgått en noggrant bedömd utredning av fastighetsägaren, Alecta Fastigheter. Byggnaden, som var ett viktigt landmärke, drabbades av omfattande skador där takkonstruktionen och mellanbjälklag kollapsade, och en av skorstenarna rasade när taket föll in. Efter branden konstaterade Alecta Fastigheter att det inte var möjligt att bevara byggnaden i sitt nuvarande skick.

I samråd med kommunen ansökte de om rivningslov, vilket beviljades, och planen är nu att återuppbygga villan på samma plats. Återuppbyggnaden kommer att ske i enlighet med den ursprungliga stilen, men med moderna och mer hållbara byggmaterial för att säkerställa en starkare och mer brandsäker konstruktion. Den nya Fabrikörsvillan kommer att återspegla den gamla byggnadens arkitektoniska uttryck, men med en teknisk uppgradering som möter dagens krav på säkerhet och hållbarhet.

Rivningsarbetet beräknas påbörjas 2025 och den färdiga byggnaden planeras stå klar och kunna tas i bruk någon gång under 2026. Förhoppningen är att den återuppförda villan inte bara ska bevara en bit av historien, utan också ge området en ny möjlighet att växa och utvecklas i framtiden.

Fabrikörsvillan – ett riksintresse

Fabrikörsvillan, som ursprungligen byggdes som ett sommarhus på 1870-talet, byggdes om 1916 för fabrikören J. V. Svensson. Byggnaden är en viktig del av Stockholms farled och kulturarv och betraktas som ett riksintresse för kulturmiljövården.

Området där Fabrikörsvillan är belägen är också klassat som ett lokalt kulturmiljöintresse i Nacka kommuns kulturmiljöprogram. Här utgör Nacka strand en helhetsmiljö bestående av bevarade fabriks- och kontorsbyggnader, arbetarbostäder, produktionsflöden, kajer, parkmiljöer och sommarvillor, vilket stärker områdets historiska betydelse.

Enligt detaljplanen från 1988 har Fabrikörsvillan bedömts ha ett stort kulturhistoriskt värde och är därför skyddad genom bestämmelsen Qq Kulturreservat. Denna skyddsåtgärd innebär att området ska bevaras för sin kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse och att byggnaden inte får rivas. Om byggnaden skulle bli väsentligt förstörd genom olyckshändelse, får ny bebyggelse uppföras, men den ska i huvudsak återspegla den ursprungliga utformningen.

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Sveriges vackraste nybygge finns i Nacka: klassisk arkitektur är tidlös

I torsdags kväll hölls den årliga galan, arrangerad av den ideella föreningen Arkitekturupproret på Aliasteatern i Vasastan. Under galan utsågs årets mest imponerande nybyggen, både de vackraste och de mest kritiserade. Nacka fick förnyad uppmärksamhet och prisades för sitt fantastiska nybygge.

Nacka sjukhus

Nu försvinner den palliativa vården från Nacka sjukhus

Tidigare i januari nåddes vi av nyheten att Capios avdelning för specialiserad palliativ slutenvård på Nacka sjukhus kommer stänga i sommar. Detta innebär att 12 vårdplatser försvinner samt att 20 medarbetare tvingas söka nya jobb. – Det är väldigt tragiskt att man lägger ned en sån bra verksamhet som gör något väldigt fint för svårt sjuka patienter och familjer, säger undersköterskan Romina Stefani som jobbar på avdelningen.

Kulturarv i fara: Igelboda stationshus står på spel

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men besvikelsen blev stor.

Andra läser

Kickoff för Nackas företagare 15 januari!

I år ska Nacka kommun ta fram en ny näringslivsstrategi, och bjuder därför in alla företag som är verksamma i Nacka att vara med och utforma den. Det kommer vara flera möten under våren, men det startar med en Kickoff den 15 januari.

Tryggheten ökar i Nacka

Allt fler medborgare känner sig trygga i Nacka. Det visar den stora Trygghetsundersökningen 2024, som publicerades förra veckan. 88 procent

Kulturarv i fara: Igelboda stationshus står på spel

Vid Saltsjöbanans spår står ett av Nackas äldsta stationshus – en byggnad som bär på över ett sekel av historia och kulturarv. Diskussionen om Igelboda stationshus har pågått i över ett decennium. Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen ålade SL att åtgärda brandskadorna från 2013, var många boende i Nacka engagerade och hoppfulla. Men besvikelsen blev stor.